Levering av data til Nasjonal database for grunnundersøkelser

 

NADAG kan ta i mot og vise data av ulik detaljeringsgrad. For at fullstendige datasett skal kunne bli tilgjengelige gjennom NADAG, er det utviklet et verktøy i GeoSuite som gjør at prosjekter kan leveres direkte til NADAG. Bestillere av grunnundersøkelser kan da i sine avtaler med konsulentene kreve at data skal, i tillegg til å leveres til oppdragsgiveren, gjøres tilgjengelig gjennom NADAG, for eksempel ved bruk av verktøyet i GeoSuite.

 

En annen måte data kan leveres på er gjennom NADAGs opplastingsportal, hvor data først systematiseres av dataeier vha. en Excel-mal. Opplastingsportalen er primært utviklet for dataeiere som ønsker å samle og tilgjengeliggjøre sine mer eller mindre ”analoge data”.


 

GeoSuite Toolbox: levering av fulle datasett

NADAG har fått utviklet mulighet til å ta inn filer fra prosjekteringsverktøyet GeoSuite, slik at fulle datasett kan leveres. Dersom GeoSuite er benyttet i et prosjekt, er dette er den foretrukne måten for NADAG å motta datasett på.

 

Alle leveranser fra GeoSuite Toolbox til NADAG går via en skytjeneste med navnet GeoSuite Cloud. For å kunne levere til NADAG må man registrere og aktivere en konto i skyen, bl.a. for at man skal vite hvor data kommer fra. Prosjektet må være forberedt og kontrollert før det sendes inn, bl.a. er det viktig at koordinatsystem for grunnriss og høyde er angitt. Se her for mer informasjon om dette og veiledning for hvordan man lager en konto i GeoSuite Cloud: Veiledning for GeoSuite-leveranser til NADAG.

 

 

NADAG opplastingsportal

Opplastingsløsningen baserer seg på Excel-skjema som man fyller ut på forhånd i henhold til en veiledning. Når man har fylt ut skjema kan man foreta opplasting.

Opplastingsportalen og veiledning finnes her: http://geo.ngu.no/kart/nadag-opplasting/

 

 

Rettigheter og kontrakter

Stortingsmelding 15 (av 30. mars 2012) understreker bl.a. viktigheten av at informasjon fra grunnundersøkelser gjøres allment tilgjengelig. NADAG er et svar på denne meldingen, og vi ønsker at alle data betalt av det offentlige skal være tilgjengelig for samfunnet. Alle data som importeres til NADAG vil derfor være åpne og gratis.

 

For nye data som samles inn/bestilles til ulike prosjekter, bør det kontraktsfestes at den som har betalt for data skal kunne benytte disse slik man ønsker, inkludert å publisere data. Man kan evt. også pålegge/ønske at oppdragstaker/leverandør leverer data både til oppdragsgiver og til NADAG på et bestemt format. Det er laget et forslag til formuleringer som kan benyttes som tillegg til standardkontrakter (NS): Notat om kontraktstillegg vedrørende rettigheter til data. Kontraktsformuleringene er tilpasset slik at oppdragstaker må levere fulle datasett til oppdragsgiver og NADAG, og på bestemte format.

 

For data som er bundet av tidligere kontrakter, vil det kunne være begrensinger på hva som kan publiseres. I dette tilfellet bør man gå gjennom disse kontraktene, og avklare med leverandør om hva som kan publiseres i NADAG. En del dataleverandører har signalisert at det vil være uproblematisk å publisere metadata (f.eks. stedfestelse, boretype, boret dybde, firma, dato, rapportnr.).

 

Den som leverer data til NADAG er ansvarlig for innholdet i datasettet. NGU foretar teknisk kvalitetskontroll, men retter ikke eventuelle feil i selve datasettene. NADAG og bidragsytere er ikke ansvarlig for den enkeltes bruk av datasettene som ligger i NADAG. Ved bruk av data skal det refereres til rapport/dataeier. Datasettet er gjort tilgjengelig under Norsk lisens for offentlige data NLOD v.1.0. Lisensens fulle tekst er tilgjengelig på http://data.norge.no/nlod/no.