Geologisk arv
Geosted: Rønnåhøla
Sist oppdatert: 06.12.2022
Lokalisering
Kommune
Beiarn (1839)
Fylke
Nordland
Øst (UTM 33N)
484500
Nord (UTM 33N)
7417729
Kommentarer
Området er sammenhengende og består ikke av flere deler. Angitt posisjon ligger innenfor området, men det er ikke nødvendigvis det mest representative.
Bilder
Klikk på bildet for full størrelse i nytt vindu
Bildebeskrivelse
Grotteinngangen som kalles Rønnåhøla er også en kilde, den lille elva Rønnåga kommer ut i åpningen.
Fotograf
Terje Solbakk
Dato
2013-01-03
Vern og bruk
Vernestatus
Ikke vernet
Beskrivelse
Fagområde
Geokultur, Geomorfologi, Paleomiljø
Potensiell bruk
Turisme, Undervisning
Typologi
Punkt
Beskrivelser
Introduksjon
Beiarn Grotteklubb har gjennom flere tiår tilrettelagt Rønnåhøla for at besøkende skal få et lite innblikk i grottene i Beiarn.
Geologisk beskrivelse
Gråtådalen er en strøkdal i kaledonske omdannete bergarter, hovedsaklelig glimmerskifre og marmor tilhørende det aller øverste skyvedekket. Dalen er en u-dal, med en v-dal - et gjel av varierende størrelse - i bunnen. At gjelet er innskåret i u-dalen vises tydelig når vi kommer opp i dalsiden. Da ser vi at den gamle dalbunnen som hyller i lia. Marmoren gir opphav til landskapsformer som vi kaller karst. Forklaringen er at bergarten er lettoppløselig i svakt surt vann. Den karstformen folk flest kjenner er huller, eller grotter, og de fleste grottene her i landet finner vi i Nordland.

Den firkantete åpninga på Rønnåhøla skyldes to lokale sprekkesett som står nesten normalt på hverandre. Dette, samt frost og tine-prosesser, gjør at inngangspartiet vitrer raskere enn selve grotta.
Lengre inn i Rønnåhøla kan du se den opprinnelige formen på passasjen. Denne er mer avrundet i taket, og med steile veger. Glimmerskiferen stopper grottedannelsen mot øst. Bekken Rønnåga renner ut igjen i dagen her. Rønnåhøla er altså også en kilde.

I selve Rønnåhøla kan man gå inn på egen hånd. Fossen stopper deg et stykke inn.
En større passasje ned fra Geitrønnåhøla slipper dagslys inn i grotta. Dette er en tørrlagt grottepassasje.
Grottedannelsen pågår fortsatt.

Fossen man ser er ni meter høy, med en ca. tre til fire meter dyp jettegryte i bunnen. Marmoren er nokså uren, blant annet med granittintrusjoner og kalksilikatbånd. Disse urenhetene danner lokale barrierer. De utgjør erosjonsbasis og bestemmer nivået på hvor langt ned grottegangene eroderes ut.

Det fins flere slike terskler innover i grottene her. De fleste er altså lokale, men mer regionale erosjonsbasiser kan også bestemmes ved å kartlegge grottene. Da måler vi grottene opp med kompass, avstandsmål og hellingsmåler, samt at vi registrerer og tegner passasjemorfologi og andre detaljer inn og lager kart ut fra dette.
Referanser
Arkivreferanse
Arkiv Arkivnøkkel
Andre innsendte forslag
Referansearkiv NGU
Ikke registrert
Andre referanser
Hentet 03.01.2014
Geofunn: Rønnahøla

Solbakk, T. 2006: Landskapsutvikling og speleogenese i Gråtådalen, Beiarn. Masteroppgave avlagt ved Institutt for geovitenskap, Universitetet i Bergen.