Geologisk arv
Geosted: Lista
Sist oppdatert: 08.10.2010
Lokalisering
Kommune
Farsund (4206)
Fylke
Agder
Øst (UTM 33N)
3818
Nord (UTM 33N)
6472545
Kommentarer
Området er sammenhengende og består ikke av flere deler. Angitt posisjon ligger innenfor området, men det er ikke nødvendigvis det mest representative.
Bilder
Ikke registrert
Vern og bruk
Vernestatus
Ikke vernet
Beskrivelse
Fagområde
Potensiell bruk
Typologi
Beskrivelser
Geologisk beskrivelse
Området Lista fyr Steinodden
Her er det en rekke viktige kvartærgeologiske dannelser som bør bevares.
Lista-trinnets endemorene. Storslagne steinopphopninger er restene som er blitt igjen av denne morenen etter at bølgene har vasket bort finmaterialet. Bare på den lille høyden som fyret ligger på, finns det noe av den opprinnelige uberørte endemorene igjen. Lista-morenen er den eldste kjente endemorene i Syd-Norge.
Strandvoller og Marin Grense. En serie godt utviklete strandvoller ligger fra nåværende strandsone opp til en liten brattskrent som går rundt fyrhøyden, ca. 8 moh. Skrenten er en abrasjonsskrent dannet i Postglacial tid for ca. 7000 år siden. Den representerer høyeste havnivå (marin grense) på Lista.
Steinmateriale i vollene er vasket ut fra morene og her er påfallende mange Osloblokker fraktet dit med drivis, sannsynligvis i en fase midt i siste istid.

Lista fyr
Lista fyr ligger på en liten lav morenehaug som er en rest av den såkalte Lista-morenen. Mellom fyret og Steinodden er et felt med store moreneblokker. Alt finere materiale er her vasket bort og blokkene er det eneste som er igjen av den opprinnelige Lista endemoreneryggen. I skråningen oppover mot fyret finns det flere små strandvoller. De øverste spor etter bølgepåvirkning er et blokkbelte på nordvestsiden og en strandkant i morenen på sydvestsiden av fyret. De ligger 8 m til 10 moh. og høyere har havet ikke stått. Den øverste del av morenehaugen ved fyret, 10 m - 14 moh, består av morenemateriale som stort sett er upåvirket av havet. Denne del er inne gjerdet i en hage som er dyrket. På Steinodden finns også en serie lave strandvoller. Ved Lista fyr - Steinodden har vi m.a.o. en konsentrasjon av forskjellige interessante geologiske fenomener, og dessuten representerer denne kyststrekning en særegen flott natur. Jeg (Bjørn G. Andersen) vil derfor foreslå fredet området angitt på kartutsnittet. Bortsett fra fyret skulle området neppe representere større økonomiske verdier. Det er tatt grus fra en del av de små strandvollene så noen av disse er ødelagt. Dessuten finnes det en del søppel fra tyskertiden og noen små skur som bør fjernes.

Flyfotoer som dekker området: Fjellanger Widerøe A/S oppg. 1780 V 7-9.

En del av området er vernet som landskapsvernområde Listastrendene.
Området er også foreslått som kandidat til Geosites databasen.
Geologisk vurdering på landsbasis
Lista-trinnets endemorene er den eldste kjente endemorene i Sør-Norge, og den forekommer bare på Lista og på Jæren. Ellers går den ute i sjøen. Ved Lista fyr er denne best bevart. Her viser dessuten en abrasjonsterrasse stedets marine grense. Disse forhold gjør forekomsten til et naturminne av betydelig verdi. På landsbasis vil forekomsten bli gitt høy verneverdi. Vernet må innebære at det ikke må gjøres flere inngrep enn det allerede er gjort, i de kvartære avsetningene innenfor området som er avgrenset på kartet. Ved Lista fyr er dessuten arealet som tilhører fyret, antagelig statseiendom og her er det allerede gjennomført fuglelivsfredning.
O. Jøsang
Referanser
Arkivreferanse
Arkiv Arkivnøkkel
Miljøverdepartementets registrering av naturområder og forekomster 18
Referansearkiv NGU
Andersen, Bjørn Grothaug 1960. Sørlandet i sen- og postglacial tid.
Norges geologiske undersøkelse. Tidsskriftartikkel. NGU (210). 1-142 + p

Holtedahl, Olaf 1953. Norges Geologi B. I.
Norges geologiske undersøkelse. Bok. NGU (164). 1-583
Abstract:
Med 24 plansjer, derav et berggrunnskart og et glacialgeologisk kart over Norge samt 485 tekstfigurer
Andre referanser
Bjørn G. Andersen: Randmorener i Sørvest-Norge. Norsk Geografisk Tidsskrift bd. XIV hf. 5-6, 1954.